Čaj je umělecké dílo a potřebuje mistrovu ruku, aby vyšly najevo jeho nejvznešenější kvality. Existuje dobrý a špatný čaj, stejně jako existují dobré a špatné obrazy – většinou jsou to ty druhé. Neexistuje žádný návod, jak připravit dokonalý čaj, stejně jako nejsou žádná pravidla pro vytvoření Tiziana či Sessona. Každá příprava lístků má svoji individualitu, svoji jedinečnou spřízněnost s vodou a teplem, své archetypy, své vlastní metody vyprávění příběhu.“ – Kakuzó Okakura, Kniha o čaji

Dovolte nám tedy provést i vás, milí hosté, tímto příběhem. Ne nadarmo se v Japonsku historie čajové kultury datuje již od 9. století a stále se těší veliké oblíbenosti. Od prvního setkání s čajovníkem ušli Japonci kus cesty a pití čaje se stalo neoddělitelnou součástí jejich každodenního života i uměním v podobě čajového obřadu.

Čaj hojí tělo i duši.“ – lidové přísloví

V kavárně máte možnost okusit jak klasické čaje, tak i čajové speciality, vždy je však základem vysoce kvalitní japonský čaj.

Pro milovníky tradičních chutí máme v nabídce Senchu a Banchu, které tvoří základ japonských čajů. Pokud jste trochu odvážnější, vyzkoušejte Genmaichu, což je čaj s praženou rýží, která celému nápoji dává nezaměnitelnou chuť i vůni. Vyšší třídu Senchi nabízíme pod názvem Ogasa, což je i název oblasti v Šizuoce, odkud tento čaj pochází. A pro velmi mlsné jazýčky pak máme Gyokuro, částečně zastiňovaný zelený čaj. Díky zastínění získává velmi příjemné sametové tóny a naleznete v něm pátou chuť – umami.

Na večerní popíjení je pak velmi vhodná Kukicha, kterou si mohou dát i těhotné a kojící ženy, protože obsahuje minimální množství kofeinu. Z méně povzbuzujících čajů nabízíme i Hojichu, což je pražený zelený čaj s velmi charakteristickou nasládlou chutí. Hojicha je mimo jiné vhodná i k jídlu, protože podporuje trávení.

Ačkoli zelený čaj tvoří většinu produkce v Japonsku, nalezneme tam i černý čaj, ten je u nás zastoupen v podobě Benifuki. Ze specialit pak nabízíme ještě čaje ochucené, a to různými bylinkami, kořením či kousky ovoce – nabídka je velmi široká!

Na závěr nemůžeme opomenout čaj Matcha, který je základem japonského čajového obřadu. Můžete si jej u nás vychutnat tradičně, tedy z chawanu, již brzy i ve vybrané dny v setu s wagashi, což je tradiční japonské cukroví, a šálkem čaje Hojicha na zakončení.